Wanneer jou nare dingen zijn overkomen, kan de verbinding tussen je lichaam en geest beïnvloedt worden en kan je stressreactie (vechten, vluchten of bevriezen) chronisch worden. Je reageert bijvoorbeeld heftig door te schreeuwen, je wilt wegrennen, of je voelt juist weinig en voelt je verdoofd. Het lichaam moet dan eerst kalmeren om deze reactie los te kunnen laten. Door Trauma Sensitieve Yoga (TSY) herstel je de verbinding tussen lichaam en geest en raak je weer thuis in je lijf. Je vergroot je lichaamsbewustzijn, waardoor je je veiliger voelt in lijf. Sensaties in je lijf worden door TSY meer voorspelbaar, waardoor je jezelf meer kan reguleren. In TSY wordt je uitgenodigd en aangemoedigd om deze sensaties van binnenuit te voelen en dan keuzes te maken, bijvoorbeeld of je de sensaties zou willen versterken, of juist verkleinen.

Deze yogavorm is in Amerika ontwikkeld, als klinische ondersteuning voor mensen die te maken hebben met complex trauma. Maar TSY heeft ook voor mensen met stress- en angstklachten of depressie veel toegevoegde waarde! Je leert namelijk waarnemen wat er in je lichaam gebeurt en hoe je zelf, door actieve keuzes te maken, je fysieke en
mentaal-emotionele welzijn kan beïnvloeden. Dus ook al heb je niet (duidelijk) te maken
met trauma, dan kan TSY toch veel voor je betekenen.

Mijn lessen kenmerken zich door rust, eenvoud en persoonlijke aandacht. Je “moet” niks in de les, je maakt zelf keuzes uit de opties in de oefeningen. Je mag altijd terug komen naar een houding die voor jou prettig is. Het zijn geen ingewikkelde yogahoudingen, maar oefeningen die relatief klein, simpel en kortdurend zijn. Tijdens de lessen wordt je niet aangeraakt ter correctie. De lessen vinden plaats in kleine groepjes max. 4 personen. Na de lessen staat de thee klaar en is er ruimte om je ervaring te delen of vragen te stellen en kan je gebruik maken van mijn kennis als (trauma)therapeut.